
Składniki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
2 sztuki
1 plaster
1 plaster
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego, aczkolwiek wedle uznania) wykroić całe wnętrze, uważając, żeby nie uszkodzić skórki.
Krok 2
Na patelni rozpuścić odrobinę masła i obydwie części kromki podsmażyć lekko z jednej strony.
Krok 3
Przewróciwszy chleb na patelni do wnętrza skórki wbić 2 jajka, tak, żeby ją wypełnić. Dodać do nich pieprz, sól oraz szczyptę ziół wedle własnego uznania. Natomiast na wnętrze chlebka położyć plasterek sera i smażyć całość pod przykryciem.
Krok 4
Zdjąć z patelni najlepiej, jak tylko biało na samej górze zacznie się ścinać. Najlepszy efekt jest, kiedy żółtka są jeszcze lekko płynne. Podawać z pomidorkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej