Sałatka cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cezar

Autor: doriz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rwiemy sałatę na małe kawałki, układamy na talerzu.

Krok 2

Pomidory i ogórki kroimy w kostkę i kładziemy je na sałacie, solimy.

Krok 3

Posypujemy utartym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem żółtym.

Krok 4

Odcinamy skórkę od chleba, kroimy go w kosteczki. Smażymy na oleju lub oliwie, po pewnym czasie posypujemy je dużą ilością czosnku, bazylią, oregano oraz solą. Smażymy do czasu, gdy zrobią się złościste i chrupiące. Posypujemy nimi sałatkę.

Krok 5

Kroimy filet z kurczaka w paseczki, smażymy na małej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Układamy na składnikach.

Krok 6

Do małego garnuszka wlewamy jogurt lub śmietanę. Dodajemy łyżkę majonezu, przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku) oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej