
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rwiemy sałatę na małe kawałki, układamy na talerzu.
Krok 2
Pomidory i ogórki kroimy w kostkę i kładziemy je na sałacie, solimy.
Krok 3
Posypujemy utartym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem żółtym.
Krok 4
Odcinamy skórkę od chleba, kroimy go w kosteczki. Smażymy na oleju lub oliwie, po pewnym czasie posypujemy je dużą ilością czosnku, bazylią, oregano oraz solą. Smażymy do czasu, gdy zrobią się złościste i chrupiące. Posypujemy nimi sałatkę.
Krok 5
Kroimy filet z kurczaka w paseczki, smażymy na małej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Układamy na składnikach.
Krok 6
Do małego garnuszka wlewamy jogurt lub śmietanę. Dodajemy łyżkę majonezu, przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku) oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























