
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rwiemy sałatę na małe kawałki, układamy na talerzu.
Krok 2
Pomidory i ogórki kroimy w kostkę i kładziemy je na sałacie, solimy.
Krok 3
Posypujemy utartym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem żółtym.
Krok 4
Odcinamy skórkę od chleba, kroimy go w kosteczki. Smażymy na oleju lub oliwie, po pewnym czasie posypujemy je dużą ilością czosnku, bazylią, oregano oraz solą. Smażymy do czasu, gdy zrobią się złościste i chrupiące. Posypujemy nimi sałatkę.
Krok 5
Kroimy filet z kurczaka w paseczki, smażymy na małej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Układamy na składnikach.
Krok 6
Do małego garnuszka wlewamy jogurt lub śmietanę. Dodajemy łyżkę majonezu, przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku) oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej