Sałatka cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cezar

Autor: doriz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rwiemy sałatę na małe kawałki, układamy na talerzu.

Krok 2

Pomidory i ogórki kroimy w kostkę i kładziemy je na sałacie, solimy.

Krok 3

Posypujemy utartym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem żółtym.

Krok 4

Odcinamy skórkę od chleba, kroimy go w kosteczki. Smażymy na oleju lub oliwie, po pewnym czasie posypujemy je dużą ilością czosnku, bazylią, oregano oraz solą. Smażymy do czasu, gdy zrobią się złościste i chrupiące. Posypujemy nimi sałatkę.

Krok 5

Kroimy filet z kurczaka w paseczki, smażymy na małej ilości oleju lub oliwy. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Układamy na składnikach.

Krok 6

Do małego garnuszka wlewamy jogurt lub śmietanę. Dodajemy łyżkę majonezu, przyprawy (czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku) oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej