Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyta sałatę rwiemy na kawałki układamy na talerzu
Krok 2
dodajemy pokrojone pomidory, cebulę.
Krok 3
posypujemy grzankami z sałatki cezar polewamy sosem koperkowo-ziołowym
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka do grilla
Prosta i smaczna sałatka, która sprawdzi się, jeśli musisz przygotować szybki dodatek do potraw z grilla, zapiekanek warzywnych i mięsnych czy dań mącznych. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz sałaty lodowej, pomidorów i czerwonej cebuli oraz ziołowego sosu i małych grzanek do posypania. Do sałatki możesz dodać również inne świeże warzywa – marchewkę, paprykę, kukurydzę czy rzodkiewkę. Będzie się dobrze komponować także z pokruszonym serem feta, parmezanem lub serem kozim. Dodatkowo możesz ją posypać prażonymi pestkami słonecznika albo dyni. Uzupełniaj ją w dowolny sposób, według własnych upodobań kulinarnych. Wychodząc od wersji bazowej, proponowanej w przepisie, stworzysz smaczny dodatek, ale i orzeźwiającą przekąskę do pracy lub – w towarzystwie pieczywa – pyszne samodzielne danie, które sprawdzi się też jako kolacja. Zajrzyj więc do lodówki, zobacz, jakie warzywa już masz, a co dobrze byłoby jeszcze kupić, i zrób smaczną sałatkę, odpowiednią na wiele okazji! To przepis, który będziesz często powtarzać.