Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj ogórka, następnie pokrój go w cienkie plastry. Umyj rzodkiewki, usuń z nich liście i ogonki, po czym pokrój w niezbyt cienkie plastry. Dodaj do ogórka.

Krok 2

Osącz czarne oliwki z zalewy i połącz z ogórkiem oraz rzodkiewkami.

Krok 3

Rozkrusz ser feta i posyp nim całość.

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Polej sałatkę gotowym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka ze śmietaną
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkamiSałatka wiosenna z czarnymi oliwkami

Szukasz inspiracji na dodatek do dania głównego lub łatwą w przygotowaniu przekąskę? Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami to propozycja właśnie dla Ciebie. Możesz zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły. Umyj dokładnie warzywa, obierz i pokrój w plastry. Pamiętaj, by wcześniej osuszyć je na sitku, pozbywając się nadmiaru wody. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj pokrojoną w dużą kostkę kapustę pekińską, rukolę oraz kilka pomidorków koktajlowych, a sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Wsyp garść czarnych oliwek, dodając także ser feta – dzięki niemu danie zyska intensywniejszy smak. Jeśli jednak chcesz by było nieco łagodniejsze, ten ostatni zastąpisz małą mozzarellą lub pokrojonym w drobną kostkę półtłustym twarogiem. Wsyp również nieco podprażonych pestek słonecznika lub płatków migdałów oraz sezam. Pamiętaj, by składniki ostygły przed dodaniem do sałatki. Całość polej ziołowo-koperkowym lub musztardowo-miodowym sosem. Zainspiruj się tym przepisem na wiosenną sałatkę z czarnymi oliwkami. Smacznego!