Sałatka z arbuzem i serem owczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z arbuzem i serem owczym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

80 gramów

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

8 sztuk

sos:

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Sałatka z arbuzem i serem owczym - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz z łuski i pokrój w plasterki.

Sałatka z arbuzem i serem owczym - Krok 2

Krok 3

Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ser także pokrój w kostkę.

Sałatka z arbuzem i serem owczym - Krok 3

Krok 4

W miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Arbuz, pomidory i cebulę polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Sałatka z arbuzem i serem owczym - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i prażonymi pestkami dyni.

Sałatka z arbuzem i serem owczym - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelazo, miedzi, witamin A,  E,  B6, C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem owczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej