Sałatka z brokułami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
35 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na różyczki, wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Krok 2

Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy jak go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez potrzeby gotowania.

Krok 3

Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź.*

Krok 4

Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.

Krok 5

Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 6

Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj. * Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułami i fetąSałatka z brokułami i fetą

Brokuły połączone z cukinią, groszkiem cukrowym i wyrazistym smakiem sera typu feta to propozycja sałatki na każdą okazję. Warzywa proponowane w przepisie mają delikatny smak, ale wyrazu dodają im zioła, w tym przypadku oregano, a także ser feta. Sałatkę można dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów lub słonecznikiem. Serwuje się ją zazwyczaj w dużej salaterce, ale jeśli szukasz ciekawszego sposobu na jej podanie, możesz wyłożyć ją do białych kokilek, podzieloną na porcje i ozdobić np. paluszkiem z ciasta francuskiego lub kilkoma groszkami ptysiowymi. Podczas przygotowywania sałatki warto pamiętać, aby przelać ugotowane już brokuły i groszek zimną wodą. Zachowają wówczas swój naturalny, zielony kolor. Fetę dobrze jest wyjąć z lodówki około trzydzieści minut wcześniej, a do jej krojenia użyć noża posmarowanego oliwą. Ser możesz też po prostu pokruszyć, a będzie wtedy wyglądał smacznie i naturalnie. Sprawdź, czy ten przepis przypadnie do gustu również Tobie!