Sałatka z czerwonej kapusty na zimę przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Autor: Marzena3268 Marzena3268

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 szklanki

3 łyżeczki

1 szklanka

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach całość mieszamy i zasypujemy solą zostawiamy na 1/2 godziny.

Krok 2

Zalewa: Ocet wodę cukier i przyprawy gotujemy. Do gorącej zalewy dodajemy kapustę, jabłka i cebulę i mieszając od czasu do czasu gotujemy 1/2 godziny. Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej