Sałatka z owoców egzotycznych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z owoców egzotycznych

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i obrane owoce pokrój w kostkę i wymieszaj.

Sałatka z owoców egzotycznych - Krok 1

Krok 2

Podawaj z listkami świeżej mięty.

Sałatka z owoców egzotycznych - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z owoców egzotycznychSałatka z owoców egzotycznych

Masz ochotę na pyszne drugie śniadanie? Nic prostszego! Przygotuj niezwykle smakowitą sałatkę z owoców egzotycznych. Wystarczą Ci jedynie trzy składniki. Wymieszaj kiwi, pomarańczę oraz banana i gotowe!

Dla kogo?

W tej przekąsce bez wątpienia zasmakują wielbiciele owoców. Sałatka doskonale syci oraz orzeźwia. Bardzo łatwo ją spakować na wynos, dlatego idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Na zdrowie!

Owoce to cenne źródło licznych witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Proponowana sałatka owocowa będzie świetnym „dostarczycielem” m.in. witaminy C (99,4 mg, czyli 124% RWS), która wzmacnia naszą odporność, oraz folianów (68,7 µg, czyli 34% RWS), odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego.

Czy wiesz, że?

Kiwi można spożywać na wiele sposobów – warto dodawać je do sałatek, koktajli, ale te owoce także znakomicie odnajdą się w towarzystwie dań mięsnych.