Sałatka z polędwicą sopocką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

91 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

240 gramów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 1

Krok 2

Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 2

Krok 3

Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 3

Krok 4

Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 5

Krok 6

Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z polędwicą sopockąSałatka z polędwicą sopocką

Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.

Dla kogo?

Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.

Na zdrowie!

Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Czy wiesz, że?

Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.