serniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

30 gramów

400 mililitrów

4 łyżki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

2 galaretki robimy używając 700 ml wody.

Krok 3

Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krok 4

Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści.

Krok 5

Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać.

Krok 6

Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.

Krok 7

Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.

Krok 8

Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.

Krok 9

Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.

Krok 10

WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową.

Krok 11

WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.

Krok 12

WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik z czereśniami
czas przygotowania
85 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej