
Składniki
100 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
6 sztuk
0.25 łyżeczki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
30 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, odsącz i oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw w chłodne miejsce.

Krok 3
Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem.

Krok 4
Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy masa będzie pulchna, zacznij dodawać stopniowo twaróg.

Krok 5
Masę delikatnie połącz z pianą z białek, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Krok 6
Do przygotowanej formy wlej ciasto, dodaj rodzynki i piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C.


Dobra rada:
Ustaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z rodzynkami
Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach, jeśli nie tysiącach odmian – zachwyca kolejne pokolenia. Kluczem do wyjątkowego smaku tego placka jest masa, przygotowywana z twarogu, wzbogacanego różnymi dodatkami. Jeśli należycie do ogromnej rzeszy zwolenników sernika, skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nawiązuje do klasycznej wersji placka, urozmaiconego rodzynkami i waniliowym aromatem. Puszysty sernik z rodzynkami nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 45 minut, aby ciasto trafiło na wasz stół. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Sernik z rodzynkami to propozycja dla miłośników tego tradycyjnego deseru, który przygotujecie w nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Ciasto sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Jest idealnym pomysłem na świąteczny stół, jak i na codzienne menu deserowe.
Czy wiesz, że?
Odmianą klasycznego sernika jest sernik gotowany. Zrobicie je więc bez pieczenia. Po zagotowaniu masy serowej wystarczy schłodzić ją w lodówce, aby ciasto było gotowe do podania.
Dla urozmaicenia:
Wierzch tradycyjnego sernika możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować sparzonymi rodzynkami.