Sernik na zimno z galaretką i owocami – Zobacz na przepisy.pl

serniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

30 gramów

400 mililitrów

4 łyżki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

2 galaretki robimy używając 700 ml wody.

Krok 3

Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krok 4

Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści.

Krok 5

Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać.

Krok 6

Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.

Krok 7

Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.

Krok 8

Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.

Krok 9

Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.

Krok 10

WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową.

Krok 11

WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.

Krok 12

WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Izaura
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej