Sernik z rodzynkami - prosty i sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z rodzynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

782 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

6 sztuk

0.25 łyżeczki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, odsącz i oprósz mąką ziemniaczaną.

Sernik z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw w chłodne miejsce.

Sernik z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem.

Sernik z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy masa będzie pulchna, zacznij dodawać stopniowo twaróg.

Sernik z rodzynkami - Krok 4

Krok 5

Masę delikatnie połącz z pianą z białek, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Sernik z rodzynkami - Krok 5

Krok 6

Do przygotowanej formy wlej ciasto, dodaj rodzynki i piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Sernik z rodzynkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ustaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK. Sernik to jeden z obowiązkowych ciast na Świątecznym stole. Przepis na ten sernik przypomniał mi, że to co sprawdzone jest najlepsze .Nie potrzebuję drogich składników ,aby wyszedł pyszny serniczek. Mój patent na rodzynki to namoczenie ich w herbacie, lub ciepłej wodzie .Następnie obtaczam je w mące i dopiero dodaję do ciasta. Zamiast cukru dodaję syrop daktylowy ,dodatkowo słodycz rodzynek sprawia ,że tego cukru nie potrzebujemy aż tyle. Uwielbiam polewy czekoladowe więc do tego sernika przygotowałam z ciemnej czekolady .Dodatek żelatyny i śmietanki kremówki sprawił ,że polewa była idealnie lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach, jeśli nie tysiącach odmian – zachwyca kolejne pokolenia. Kluczem do wyjątkowego smaku tego placka jest masa, przygotowywana z twarogu, wzbogacanego różnymi dodatkami. Jeśli należycie do ogromnej rzeszy zwolenników sernika, skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nawiązuje do klasycznej wersji placka, urozmaiconego rodzynkami i waniliowym aromatem. Puszysty sernik z rodzynkami nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 45 minut, aby ciasto trafiło na wasz stół. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Sernik z rodzynkami to propozycja dla miłośników tego tradycyjnego deseru, który przygotujecie w nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Ciasto sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Jest idealnym pomysłem na świąteczny stół, jak i na codzienne menu deserowe.

Czy wiesz, że?

Odmianą klasycznego sernika jest sernik gotowany. Zrobicie je więc bez pieczenia. Po zagotowaniu masy serowej wystarczy schłodzić ją w lodówce, aby ciasto było gotowe do podania.

Dla urozmaicenia:

Wierzch tradycyjnego sernika możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować sparzonymi rodzynkami.