Sernik na piernikowym spodzie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

76

564 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1832 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

220 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

masa serowa:

600 gramów

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

polewa:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wytnij koło o średnicy 23 cm, wylep nim dno formy o tej samej średnicy. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piecz około 15 minut.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 2

Krok 3

Następnie upieczony spód posmaruj powidłami. Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe pierniczki i upiecz w tej samej temperaturze około 10 minut.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 3

Krok 4

Jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj twaróg i masło orzechowe, wymieszaj.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę wyłóż na podpieczony spód i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 20 minut. Następnie uchyl drzwiczki, postaw na dole piekarnika naczynie żaroodporne, wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę do 150 st.C. Piecz jeszcze około 50 minut.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 5

Krok 6

Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietanę z cukrem, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 6

Krok 7

Otrzymaną polewę wylej na wierzch upieczonego sernika i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i zostaw sernik do wystudzenia. Następnie przełóż go na kilka godzin do lodówki, by polewa stężała. Udekoruj pierniczkami.

Sernik na piernikowym spodzie - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Bełdzikowska

    Karolina Bełdzikowska , 23.11.2017

    Najpyszniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Karpiej

    Teresa Karpiej , 10.11.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na piernikowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik wielkanocny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na piernikowym spodzieSernik na piernikowym spodzie

Korzenny smak piernika ze śliwkową nutą, słodki twaróg przełamany lekko słonym masłem orzechowym i gęsta, błyszcząca czekoladowa polewa – oto sposób na znakomite ciasto. Sernik na piernikowym spodzie łączy w sobie mnóstwo smaków, dzięki czemu jest ciastem uniwersalnym, które sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij od przygotowania spodu – przed upieczeniem nakłuj go gęsto widelcem, żeby pozostało niskie. Następnie przygotuj masę serową, ubijając razem wszystkie składniki, pamiętaj też, że powinny mieć one temperaturę pokojową. Jeśli chcesz, by smak orzechów był bardziej wyczuwalny, dorzuć garść nieprażonych fistaszków. Żeby ser pozostał gładki, kremowy, nie wyrósł za mocno ani nie opadł podczas pieczenia, włóż do piekarnika naczynie z wodą. Polewę przygotuj, zanim sernik się upiecze, ponieważ ją również należy zapiekać przez chwilę. Gotowy sernik na piernikowym spodzie udekoruj małymi kruchymi pierniczkami, orzechami arachidowymi albo czekoladowymi groszkami. Upiecz go i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje.