
Składniki
300 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
2 sztuki
110 gramów
1 szczypta
masa serowa:
1 kilogram
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Całość rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Następnie wbijamy jajka i ponownie ugniatamy, aż powstanie zbite i jednolite ciasto.

Krok 2
Dzielimy je na dwie części i formujemy kule.

Krok 3
Jedną wkładamy do lodówki. Drugą kroimy w plasterki i wykładamy nią spód formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce dodajemy twaróg i miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je delikatnie do masy serowej.

Krok 5
Masę serową wykładamy na spód ciasta.

Krok 6
Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto, które było w lodówce. Całość pieczemy ok 40-45 min.

- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik tarty
Prawdopodobnie każdy miłośnik domowych słodkości posiada w swoim repertuarze przepis na ulubiony sernik, którym rozpieszcza podniebienia domowników i gości. Sernik tarty okaże się bardzo przyjemną i smakowitą odskocznią od znanych na wylot receptur. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Dla kogo?
Prosty przepis, w którym zrobienie sernika jest wyjaśnione krok po kroku. Zmierzyć się z nim może nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.
Na jaką okazję?
Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Jest mile widziane zarówno w bożonarodzeniowym, jak i wielkanocnym menu. Uświetni każdą domową uroczystość.
Czy wiesz, że?
W różnych zakątkach świata deser ten może wyglądać inaczej, ale jedno jest pewne – wszędzie robi furorę. Z tego względu 30 lipca został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Sernika.
Dla urozmaicenia:
Przyrządzany w domu sernik może wyglądać jak specjał z najlepszej cukierni. Świetnie smakuje podany w towarzystwie owocowych sosów, np. malinowego, wiśniowego albo jagodowego.































