
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
0.75 szklanki
2 opakowania
1 szklanka
5 łyżek
posypka:
1 łyżka
6 łyżek
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ucieramy z cukrem.

Krok 2
Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Krok 3
Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Krok 5
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Krok 6
Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik kokosowy
Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.
Dla kogo?
Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.
Na jaką okazję?
Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.
Czy wiesz, że?
Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.
Dla urozmaicenia:
Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.































