Ślimaczki cynamonowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

500 mililitrów

5 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 kilogram

nadzienie:

8 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stop Kasię, wymieszaj z mlekiem.

Krok 2

Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.

Krok 3

Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Krok 4

Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje.

Krok 5

Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj Kasią, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Krok 6

Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm.

Krok 7

Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

Krok 9

Piecz 5-8 minut w temp. 250°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasteczka Linzer
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również