Słodkie racuchy z rodzynkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 dekagramy

250 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

3 szklanki

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę. W osobnej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka.

Krok 2

Wlać do mąki, wbić 2 jajka i dodać resztę cukru, mleka, stopioną Kasię i rodzynki.

Krok 3

Zarobić jednolite, pulchne ciasto i odstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Krok 4

Rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć z obu stron do pojawienia się złotego koloru.

Krok 5

Osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Krok 6

Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również