Słodziutki metrowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

541 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

3 szklanki

20 łyżek

16 łyżek

3 łyżeczki

2 łyżki

krem:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

wierzch:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ucieramy z cukrem.

Krok 2

Miksując, dodajemy wodę, oliwę, mąkę z proszkiem i pianę z białek.

Krok 3

Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.

Krok 4

Pieczemy w 2 korytkach o długości 35 cm i studzimy.

Krok 5

Składniki na krem (bez Kasi) gotujemy. Zimne miksujemy z Kasią.

Krok 6

Ciasto kroimy w plastry.

Krok 7

Smarujemy kremem i sklejamy na przemian: plaster ciemny i plaster jasny.

Krok 8

Polewamy polewą, sypiemy posypką lub wiórkami.

Krok 9

Ładnie wygląda pokrojony na ukos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodziutki metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej