
Składniki
250 mililitrów
null
null
2 sztuki
150 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary oczyść i natrzyj solą. Zostaw na 15 minut w lodówce, po czym opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej olej.
Krok 3
Kawałki kalmarów obtaczaj w mące i smaż w głębokim oleju na złoto. Odsącz po wyjęciu.
Krok 4
Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane ćwiartkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej