Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

200 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

12 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2

Masło topimy w garnku. Kiedy masło zacznie się "gotować" dodajemy wino i gotujemy chwilę, aby się zredukowało. Wrzucamy oczyszczone małże i całość podgrzewamy do chwili aż małże się otworzą (2-3 min). Małże wyjmujemy na talerz, a następnie wlewamy śmietankę, wkruszamy kostki cebulowe i czosnkowe i dodajemy pieprz. Gotujemy około 3 minuty, a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 mililitrami zimnej wody. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą do smaku.

Krok 3

Zgotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy małże, oraz płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej