Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

20 sztuk

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2

Masło topimy w garnku. Kiedy masło zacznie się "gotować" dodajemy wino i gotujemy chwilę, aby się zredukowało. Wrzucamy oczyszczone małże i całość podgrzewamy do chwili aż małże się otworzą (2-3 min). Małże wyjmujemy na talerz, a następnie wlewamy śmietankę, wkruszamy kostki cebulowe i czosnkowe i dodajemy pieprz. Gotujemy około 3 minuty, a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 mililitrami zimnej wody. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą do smaku.

Krok 3

Zgotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy małże, oraz płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej