Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

20 sztuk

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2

Masło topimy w garnku. Kiedy masło zacznie się "gotować" dodajemy wino i gotujemy chwilę, aby się zredukowało. Wrzucamy oczyszczone małże i całość podgrzewamy do chwili aż małże się otworzą (2-3 min). Małże wyjmujemy na talerz, a następnie wlewamy śmietankę, wkruszamy kostki cebulowe i czosnkowe i dodajemy pieprz. Gotujemy około 3 minuty, a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 mililitrami zimnej wody. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą do smaku.

Krok 3

Zgotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy małże, oraz płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej