Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Autor: Kasia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

200 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2

Masło topimy w garnku. Kiedy masło zacznie się "gotować" dodajemy wino i gotujemy chwilę, aby się zredukowało. Wrzucamy oczyszczone małże i całość podgrzewamy do chwili aż małże się otworzą (2-3 min). Małże wyjmujemy na talerz, a następnie wlewamy śmietankę, wkruszamy kostki cebulowe i czosnkowe i dodajemy pieprz. Gotujemy około 3 minuty, a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 mililitrami zimnej wody. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą do smaku.

Krok 3

Zgotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy małże, oraz płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej