Smażony ryż z jajkiem i groszkiem zielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

125 gramów

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odcedź.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć posiekane cebulki dymki, zmiażdżony czosnek i ugotowany groszek. Smaż ok. 3 minuty, po czym dodaj ryż.

Krok 6

Dopraw ryż sosem sojowym. Dobrze wymieszaj i jeszcze moment podsmaż. Podawaj posypane sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem z dymki.

Krok 3

Jak tylko ryż nabierze temperatury przesuń całość na brzeg patelni

Krok 4

Wlej roztrzepane jajka i smaż aż zaczną się ścinać. Następnie wymieszaj z całością składników na patelni.

Krok 5

Fix wymieszaj z 50ml zimnej wody i dodaj do dania. Dokładnie wymieszaj.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej