Śmietanowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

6 łyżek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę szafirową i rubinową rozpuścić wg przepisu (najlepiej w płaskim naczyniu, żeby można było ją pokroić w kostkę).

Krok 2

Śmietanę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować mleko. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Krok 3

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i dodać do śmietany. Galaretki pokroić w kostkę.

Krok 4

Tortownicę posmarować Kasią. Na spód wyłożyć biszkopty. (ewentualnie można upiec biszkopt)

Krok 5

Wylać 1/3 śmietany. Dodać połowę galaretek. Wylać kolejną porcję śmietany. Następnie pozostałe galaretki i znów kolejną porcję śmietany.

Krok 6

Rozpuścić galaretkę truskawkową wg przepisu, zostawić do stężenia i wylać na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej