Śmietanowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śmietanowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

6 łyżek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę szafirową i rubinową rozpuścić wg przepisu (najlepiej w płaskim naczyniu, żeby można było ją pokroić w kostkę).

Krok 2

Śmietanę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować mleko. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Krok 3

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i dodać do śmietany. Galaretki pokroić w kostkę.

Krok 4

Tortownicę posmarować Kasią. Na spód wyłożyć biszkopty. (ewentualnie można upiec biszkopt)

Krok 5

Wylać 1/3 śmietany. Dodać połowę galaretek. Wylać kolejną porcję śmietany. Następnie pozostałe galaretki i znów kolejną porcję śmietany.

Krok 6

Rozpuścić galaretkę truskawkową wg przepisu, zostawić do stężenia i wylać na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej