Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Autor: magnolia0joaska magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

375 gramów

125 gramów

20 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

75 gramów

30 gramów

1 plaster

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (200C termoobieg, 45min). (jeżeli wykorzystujemy piersi, można je obsmażyć na patelni i ugotować w sosie)

Krok 2

Pomidory pokroić (ja miałam swoje, więc nie obierałam ich ze skórki; pomidory ze sklepu należy sparzyć i obrać ze skórki), cebulę posiekać. Wymieszać, dodać sól - gotować ok. 40min na wolnym ogniu.

Krok 3

Pokroić marchewkę w słupki, paprykę i ananasa w kostkę. Ddodać do pomidorów i cebuli wraz z przyprawami- gotować ok. 20min.

Krok 4

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości soku z ananasa, dodać do sosu - zagotować (1min.)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej