Sos słodko-kwaśny z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

375 gramów

1 łyżeczka

75 gramów

3 łyżeczki

30 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

20 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 plaster

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (200C termoobieg, 45min). (jeżeli wykorzystujemy piersi, można je obsmażyć na patelni i ugotować w sosie)

Krok 2

Pomidory pokroić (ja miałam swoje, więc nie obierałam ich ze skórki; pomidory ze sklepu należy sparzyć i obrać ze skórki), cebulę posiekać. Wymieszać, dodać sól - gotować ok. 40min na wolnym ogniu.

Krok 3

Pokroić marchewkę w słupki, paprykę i ananasa w kostkę. Ddodać do pomidorów i cebuli wraz z przyprawami- gotować ok. 20min.

Krok 4

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości soku z ananasa, dodać do sosu - zagotować (1min.)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej