Spanakopita

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 sztuka

60 gramów

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

250 gramów

4 łyżki

4 łyżki

6 sztuk

60 gramów

40 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj dymki i wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj szpinak z wodą pozostałą po płukaniu. Podsmaż.

Krok 2

Dodaj ryż, zioła, piniole, rodzynki i ser feta.

Krok 3

Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem.

Krok 4

Ciasto filo pokrój na 40 kwadratów.

Krok 5

Z kwadratów wytnij kółka.

Krok 6

Posmaruj dno foremek masłem.

Krok 7

Na cieście rozłóż 1/4 farszu. Przykryj ciastem i przełóż farszem.

Krok 8

Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej