Spanakopita przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spanakopita

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

1 sztuka

60 gramów

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

250 gramów

4 łyżki

4 łyżki

6 sztuk

60 gramów

40 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj dymki i wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj szpinak z wodą pozostałą po płukaniu. Podsmaż.

Krok 2

Dodaj ryż, zioła, piniole, rodzynki i ser feta.

Krok 3

Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem.

Krok 4

Ciasto filo pokrój na 40 kwadratów.

Krok 5

Z kwadratów wytnij kółka.

Krok 6

Posmaruj dno foremek masłem.

Krok 7

Na cieście rozłóż 1/4 farszu. Przykryj ciastem i przełóż farszem.

Krok 8

Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spanakopita - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sajgonki mięsne
czas przygotowania
36 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej