Składniki
null
null
1 sztuka
60 gramów
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
250 gramów
4 łyżki
4 łyżki
6 sztuk
60 gramów
40 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj dymki i wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj szpinak z wodą pozostałą po płukaniu. Podsmaż.
Krok 2
Dodaj ryż, zioła, piniole, rodzynki i ser feta.
Krok 3
Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem.
Krok 4
Ciasto filo pokrój na 40 kwadratów.
Krok 5
Z kwadratów wytnij kółka.
Krok 6
Posmaruj dno foremek masłem.
Krok 7
Na cieście rozłóż 1/4 farszu. Przykryj ciastem i przełóż farszem.
Krok 8
Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej