Strucla z makiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szczypta

3 szklanki

1 kilogram

10 dekagramów

5 sztuk

1

nadzienie:

1

5 sztuk

1

2 słoiki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Ja każdy rulon ciasta owijam w papier do pieczenia. Gdy lekko podrośnie, piekę na złoto. Zimne ciasta lukruję lub polewam polewą czekoladową.

Krok 3

Mak dzielimy na 4 porcje. Ciasto smarujemy makiem i zawijamy ściśle w ładny rulon.

Krok 4

Ciasto wałkujemy na cieniutkie placki (2 mm).

Krok 5

Białka ubijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z makiem i bakaliami.

Krok 6

Z podanych składników wyjdą 4 duże makowce.

Krok 7

Zarobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej