Surówka z gotowanej czerwonej kapusty – przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 1

Krok 2

Następnie odcedź i ostudź.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 2

Krok 3

Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 18.12.2020

    Czy taką sałatkę mogę zapasteryzować, jeśli tak to w jaki sposób?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • TERESA OLSZEWSKA

    TERESA OLSZEWSKA , 21.05.2020

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 29.06.2016

    bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gotowanej kapusty czerwonejSałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowanych wraz z kaszą lub ziemniakami. Jej podstawowy wariant przygotowania nie jest czasochłonny – posiadając odpowiednie składniki, można przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty gotowaną w zaledwie kilku krokach. Zainspiruj się naszym przepisem na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty i przyrządź pyszny, a zarazem niezwykle barwny dodatek do ulubionych dań.

Dla kogo?

Nawet jeśli posiadasz już swoją ulubioną recepturę sałatki z gotowanej czerwonej kapusty, zerknij na nasze wskazówki. Na początek należy poszatkować kapustę, alternatywnie można też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub posiekać w malakserze – znacznie przyśpieszy to proces przygotowania. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni, a surówka z czerwonej kapusty gotowanej nie zrobi się sama!

Na jaką okazję?

Poszatkowaną kapustę na surówkę zalej wrzątkiem lub włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Po takim czasie warzywo zrobi się bardziej miękkie i delikatniejsze, ale jednocześnie nadal pozostanie chrupiące. W takim wydaniu surówka z czerwonej kapusty gotowanej będzie stanowić doskonale uzupełnienie niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Uważaj, żeby nie przesadzić z czasem gotowania – czerwona kapusta do surówki może stracić swoje walory smakowe. Innym sposobem na to, by warzywo zrobiło się miękkie, jest wygniatanie go przez kilka minut. Gotową surówkę z czerwonej kapusty po ugotowaniu warto schłodzić w lodówce, dzięki temu smaki się przenikną.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowaną surówkę z gotowanej czerwonej kapusty podawaj udekorowaną koperkiem lub świeżym tymiankiem. Niech smak i zachęcający wygląd potrawy idą ze sobą w parze! Sałatka z czerwonej kapusty gotowana może stanowić doskonały dodatek do tortilli i ziemniaczków ze schabowym.