Surówka z gotowanej czerwonej kapusty – przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 1

Krok 2

Następnie odcedź i ostudź.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 2

Krok 3

Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 18.12.2020

    Czy taką sałatkę mogę zapasteryzować, jeśli tak to w jaki sposób?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • TERESA OLSZEWSKA

    TERESA OLSZEWSKA , 21.05.2020

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 29.06.2016

    bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gotowanej kapusty czerwonejSałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowanych wraz z kaszą lub ziemniakami. Jej podstawowy wariant przygotowania nie jest czasochłonny – posiadając odpowiednie składniki, można przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty gotowaną w zaledwie kilku krokach. Zainspiruj się naszym przepisem na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty i przyrządź pyszny, a zarazem niezwykle barwny dodatek do ulubionych dań.

Dla kogo?

Nawet jeśli posiadasz już swoją ulubioną recepturę sałatki z gotowanej czerwonej kapusty, zerknij na nasze wskazówki. Na początek należy poszatkować kapustę, alternatywnie można też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub posiekać w malakserze – znacznie przyśpieszy to proces przygotowania. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni, a surówka z czerwonej kapusty gotowanej nie zrobi się sama!

Na jaką okazję?

Poszatkowaną kapustę na surówkę zalej wrzątkiem lub włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Po takim czasie warzywo zrobi się bardziej miękkie i delikatniejsze, ale jednocześnie nadal pozostanie chrupiące. W takim wydaniu surówka z czerwonej kapusty gotowanej będzie stanowić doskonale uzupełnienie niedzielnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Uważaj, żeby nie przesadzić z czasem gotowania – czerwona kapusta do surówki może stracić swoje walory smakowe. Innym sposobem na to, by warzywo zrobiło się miękkie, jest wygniatanie go przez kilka minut. Gotową surówkę z czerwonej kapusty po ugotowaniu warto schłodzić w lodówce, dzięki temu smaki się przenikną.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowaną surówkę z gotowanej czerwonej kapusty podawaj udekorowaną koperkiem lub świeżym tymiankiem. Niech smak i zachęcający wygląd potrawy idą ze sobą w parze! Sałatka z czerwonej kapusty gotowana może stanowić doskonały dodatek do tortilli i ziemniaczków ze schabowym.