Świąteczne bałwanki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

80 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

wierzch:

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Świąteczne bałwanki - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Z ciasta wytnij metalową obręczą lub filiżanką kółka o średnicy 8-10 cm.

Świąteczne bałwanki - Krok 2

Krok 3

Kółka ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 8 - 10 minut. Wystudź.

Świąteczne bałwanki - Krok 3

Krok 4

Jedno białko utrzyj z częścią cukru pudru (ok. 250 g) na dość gęsty lukier. Nabieraj łyżeczką porcje lukru i wylewaj na ciasteczkach lukrowe kałuże. W każdą kałużę wciśnij jedną piankę i odstaw do zastygnięcia.

Świąteczne bałwanki - Krok 4

Krok 5

Do pozostałego lukru dodaj szklankę cukru pudru i tyle białka, aby dało się go zagnieść na bardzo gęstą masę plastyczną. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj czerwony, do drugiej zielony barwnik. Jeśli trzeba dodaj więcej cukru pudru. Powstałe masy powinny być bardzo gęste i dać się formować jak plastelina. Z kolorowych mas cukrowych zrób bałwankom noski, czapeczki i szaliczki.

Świąteczne bałwanki - Krok 5

Krok 6

Kolorowe ubranka ułóż na piankowych bałwankach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki narysuj bałwankom oczy, guziczki i gałązki. Całość odstaw do zastygnięcia.

Świąteczne bałwanki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne bałwankiŚwiąteczne bałwanki

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i efektowne pierniczki, to świąteczne bałwanki są propozycją właśnie dla Ciebie. Ten wypiek z pewnością sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. Na początek przygotuj ciasto, łącząc ze sobą wymienione w przepisie składniki. Dodaj cynamon, miód i kardamon albo użyj gotowej przyprawy do piernika, a uzyskasz intensywny smak i korzenny aromat ciasta. Wlej nieco olejku migdałowego. Jeżeli chcesz, dodaj również sody oczyszczonej, dzięki której ciasteczka będą bardziej pulchne. Ugnieć ciasto i odstaw do schłodzenia – ten zabieg sprawi, że z łatwością się rozwałkuje. Wytnij z niego kółka za pomocą specjalnej formy lub szklanki. Następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kiedy będą gotowe i lekko przestygną, polej ich wierzch lukrem i umieść w nim słodką piankę marshmallow. Następnie przygotuj gęstą masę z lukru wraz z barwnikami – powinna mieć konsystencję plasteliny. To właśnie z niej uformuj noski, czapeczki i szaliczki bałwankom. Wesołych Świąt!