Świąteczne Pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

136

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

100 mililitrów

300 gramów

900 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

3 szklanki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto.:Cukier, miód, kawę i margarynę topimy na małym ogniu, studzimy.

Krok 2

Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, startą skórkę pomarańczy i sodę.

Krok 3

Mieszamy dokładnie, ugniatamy ręką.

Krok 4

Lukier.:2 białka miksujemy z 3 szklankami cukru pudru i sokiem z pomarańczy.

Krok 5

Dekoracja.:Ciasteczka malujemy lukrem cieniutkim pędzelkiem, posypujemy kolorowymi posypkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne PierniczkiŚwiąteczne Pierniczki

Pierniczki z tego przepisu z pewnością wyróżniają się wśród innych tym, że zawierają ciekawe dodatki. Te świąteczne wypieki przygotujesz z mąki pszennej przesianej z sodą oczyszczoną, kostki do pieczenia, cukru, miodu oraz przyprawy korzennej. Dodatkowe składniki, które nadają im nietypowy smak to starta skórka pomarańczowa oraz mocna, aromatyczna kawa. Miód, kostkę do pieczenia, kawę i cukier rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Do mąki z sodą dodaj startą skórkę pomarańczy. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć z nich ciasto – jego konsystencja ma być dość zwarta. Jeśli więc będzie się za bardzo kleić, dosyp do niego odrobinę mąki. Zagniecione ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego foremkami różne kształty. Upieczone ciastka udekoruj lukrem, który przygotujesz z białek, cukru pudru oraz soku wyciśniętego z pomarańczy. Całość możesz posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub ozdobić cukierniczymi pisakami. Skorzystaj z tego sposobu na świąteczne pierniczki.