Świąteczne pierniki (pierniczki)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

227

1039 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1695 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2909 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 łyżka

15 dekagramów

50 dekagramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier i rozpuścić.

Krok 2

Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.

Krok 3

Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami.

Krok 4

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopni. Ostudzić i ozdobić :)

6

Opinie o przepisie

  • Przemysław Wróbel

    Przemysław Wróbel , 22.12.2018

    Udały się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ij Sosnowscy

    Ij Sosnowscy , 12.12.2017

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kołt

    Magdalena Kołt , 10.12.2017

    Masa wychodzi prawie płynna, więc nie ma szans z tego zrobić jakie kolwiek ciastko, dużo dużo więcej mąki trzeba...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Małecka

    Adrianna Małecka , 27.11.2017

    Jaka ilość pierników wychodzi z tego przepisu ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 134 S.A

    134 S.A , 29.12.2015

    nie smakowało bo polewa się rozpadła ale ja jej nie jadłem bo będą na święta

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne pierniki (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierniczki mojej teściowej
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne pierniki (pierniczki)Świąteczne pierniki (pierniczki)

Kiedy Boże Narodzenie zbliża się nieuchronnie, a Ty nie masz jeszcze świątecznych pierniczków, nie ma się o co martwić. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w ekspresowym tempie upiec i ozdobić te ciasteczka. Lista składników potrzebnych do ich przyrządzenia jest wyjątkowo krótka, wystarczy: mąka, jajko, miód, cukier puder, soda oczyszczona, kostka do pieczenia oraz mleko. Oczywiście, nie byłoby pierniczków bez dodatku przyprawy korzennej, która nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Wymieszana z miodem oraz cukrem i podgrzana w rondelku, natychmiast uwolni swój intensywny zapach. Słodką masę wymieszaj z mąką przesianą z sodą, rozbitym jajkiem, mlekiem oraz rozpuszczoną kostką do pieczenia. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się. Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki.