Świąteczne pierniki (pierniczki)

- Krok 1Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier i rozpuścić.
- Krok 2Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.
- Krok 3Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami.
- Krok 4Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopni. Ostudzić i ozdobić :)

Świąteczne pierniki (pierniczki)
Kiedy Boże Narodzenie zbliża się nieuchronnie, a Ty nie masz jeszcze świątecznych pierniczków, nie ma się o co martwić. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w ekspresowym tempie upiec i ozdobić te ciasteczka. Lista składników potrzebnych do ich przyrządzenia jest wyjątkowo krótka, wystarczy: mąka, jajko, miód, cukier puder, soda oczyszczona, kostka do pieczenia oraz mleko. Oczywiście, nie byłoby pierniczków bez dodatku przyprawy korzennej, która nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Wymieszana z miodem oraz cukrem i podgrzana w rondelku, natychmiast uwolni swój intensywny zapach. Słodką masę wymieszaj z mąką przesianą z sodą, rozbitym jajkiem, mlekiem oraz rozpuszczoną kostką do pieczenia. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się. Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki.