Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
320 gramów
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
2 sztuki
200 gramów
75 gramów
2 sztuki
1 garść
50 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.
Krok 2
Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw
Krok 4
Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.
Krok 5
W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub napojem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

Dobra rada:
Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej































