Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem"

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

200 gramów

75 gramów

2 sztuki

1 garść

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.

Krok 2

Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie Chicken Out Chunks. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3

Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.

Krok 5

W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub mlekiem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym "kurczakiem" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche z cukrem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej