Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1019

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

180 gramów

0.5 szklanki

4 sztuki

1.5 kilograma

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 2

Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.

Krok 3

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśną śmietanę.

Krok 4

Blachę posmarować Kasią i obsypać bułką tartą.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Krok 6

Pokrojone w plastry jabłka przesmażyć z Kasią i cukrem, aż powstanie jednolita masa.

Krok 7

Gorącą masę wykładamy na gorące ciasto (bezpośrednio wyjęte z piekarnika) i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Krok 8

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.

Krok 9

Pianę wylać na gorące ciasto z masą jabłeczną i upiec na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Murzynek jabłkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka to niezwykle popularne i proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem jabłek. Za jej twórcę uznaje się francuskiego kucharza i cukiernika Marie-Antoine Carême, który podobno wymyślił je dla rodziny cara Aleksandra I. Podstawą szarlotki jest kruche lub półkruche ciasto oraz masa jabłkowa, znajdująca się między dwoma warstwami. Do jej przygotowania najlepiej użyć jednej z dwóch odmian – szarej renety lub antonówki. Masę zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że starte lub pokrojone w kostkę jabłka przełożysz do garnka, zasypiesz cukrem i podsmażysz, a w trakcie duszenia dodasz cynamon. Zamiast jabłek, możesz wykorzystać także inne owoce: morele, brzoskwinie lub gruszki. Na wierzch upieczonego ciasta koniecznie wysyp kruszonkę, wiórki kokosowe lub cukier puder. Idealnym dodatkiem będzie także bita śmietana. Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło razem z kulkami lodów waniliowych czy śmietankowych. Skomponuj listę niezbędnych składników i upiecz niezawodną szarlotkę! Życzymy smacznego.