Szarlotka Kasi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

539

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 opakowanie

1

6 sztuk

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łączymy i mieszamy wszystkie składniki, najlepiej z początku w mikserze, a następnie wysypujemy wszystko na lekko posypany mąką blat i ugniatamy ciasto.

Krok 2

Dobrze wymieszane i ugniecione ciasto powinno się nieco lepić do rąk.

Krok 3

Wkładamy je na 10 minut do lodówki, by się schłodziło, a następnie dzielimy na dwie porcje.

Krok 4

Jedną wykładamy formę razem z obrzeżem.

Krok 5

4 pokrojone i obrane jabłka wkładamy do miksera i miksujemy na mus, a kolejne dwa ścieramy na grubej tarce - dzięki takiemu nasze jabłka będą miały idealną konsystencję.

Krok 6

Do naszej masy jabłkowej dodajemy troszkę cukru pudru. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy także nieco bułki tartej i jeśli ktoś lubi, to różne bakalie.

Krok 7

Całość wykładamy na ciasto wyłożone w foremce, a resztkę ciasta dzielimy na małe kawałeczki i przykrywamy nimi jabłka.

Krok 8

Tak utworzoną całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do około 150 stopni na około 40 - 60 minut tak, by góra ciasta była zrumieniona na złoto. Smacznego ;))

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szarlotka bezglutenowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej