Szarlotka sypana

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka zetrzeć na tarce.

Krok 2

Wszystkie produkty sypkie wymieszać i podzielić na 3 części.

Krok 3

Na blaszce układać następująco: jedna część produktów sypkich, na to jabłka, znowu sypkie, jabłka, część sypka, a na to starta na tarce Kasia, tak aby pokryła całość.

Krok 4

Piec do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Sypana szarlotka to jedno z łatwiejszych do wykonania ciast. Nie trzeba go ucierać, zagniatać, wyrabiać ani nawet miksować. Wszystkie suche składniki wystarczy tylko wymieszać razem i podzielić na trzy części, które będą tworzyły kolejne warstwy ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem i wysyp pierwszą warstwę. Wyłóż starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Dobrze będą smakować kwaśne odmiany, ponieważ „przełamią” słodycz ciasta. W miarę możliwości wybierz gatunki soczyste – to dzięki temu sypkie warstwy ciasta się połączą. Dołącz także rodzynki i orzechy, a warstwy owoców posyp cynamonem. Wierzch szarlotki wyłóż startą kostką Kasią – ona także wpłynie na połączenie się poszczególnych składników. Ciasto wyjdzie równie smaczne z dodatkiem jabłek prażonych. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, nałóż margarynę (mogą być mniejsze ilości) na każdą warstwę ciasta (jabłka prażone mogą mieć zbyt mało soku, żeby je zespolić). Szarlotkę podawaj na gorąco, z lodami waniliowymi lub z sosem cynamonowym. Upiecz i spróbuj!