Szarlotka sypana

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

478

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

15 dekagramów

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, po czym podzielić na 3 równe części.

Krok 2

Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z cynamonem.

Krok 3

Małą tortownicę wysmarować dość grubo Kasią.

Krok 4

Następnie wsypać jedną część wymieszanych produktów, równo je rozłożyć, przykryć połową startych jabłek.

Krok 5

Na tym rozsypać drugą porcję suchych składników, rozłożyć pozostałe jabłka i przykryć resztą mąki wymieszanej z kaszą, cukrem i proszkiem.

Krok 6

Na wierzch położyć wiórki Kasi i upiec. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z kremem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Szarlotka sypana to jeden z najprostszych i najpopularniejszych sposobów na popularne ciasto z jabłkami. Pachnąca cynamonem jest dobrą propozycją nie tylko na jesienny deser. Aby ją przygotować, na początek wszystkie składniki suche, czyli mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia, wystarczy wymieszać ze sobą. Następnie przekłada się je startymi jabłkami oraz wiórkami margaryny i piecze. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest puszyste, delikatne, a także intensywnie pachnie owocami. Warto posypać je cukrem pudrem i serwować jeszcze na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany oraz owoców. Jeśli lubisz lukier lub różnego rodzaju polewy, także one sprawdzą się przy szarlotce sypanej. Do dekoracji swojego wypieku wykorzystaj laski cynamonu, liście mięty lub karmel. Tym ostatnim zrób wzory na talerzu i poukładaj obok połówki orzechów włoskich. Zapoznaj się z podanym przepisem, zrób pyszną szarlotkę sypaną i koniecznie podziel się swoją opinią na temat proponowanego wypieku. Życzymy smacznego.