Szarlotka z cynamonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

49

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

806 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

500 gramów

150 gramów

30 gramów

6 sztuk

2 łyżeczki

20 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę cukru wanilinowego, żółtka i posiekaną Kasię.

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i wylep nią dno dużej tortownicy lub płaskiej blachy. Nakłuj ciasto widelcem. Posyp połową cynamonu.

Krok 4

Na ciasto wyłóż obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

Krok 5

Posyp resztą cukru wanilinowego i resztą cynamonu.

Krok 6

Całość przykryj rozwałkowaną, pozostałą częścią ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Wskazówka: podawać z lodami waniliowymi.

2

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Bońska

    Ewelina Bońska, 18.07.2018

    A mąki to ile do szarlotki z cynamonem bo nie podane?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kaszynska

    Paulina Kaszynska, 23.09.2017

    Mniam , poprostu mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delikatny jabłecznik
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej