• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
Orzechowiec z jabłkiem
Orzechowiec z jabłkiem
Szarlotka
Szarlotka
Ciasto z jabłkowymi różami
Ciasto z jabłkowymi różami
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Kruche ciasta
  • Szarlotki (ciasta z jabłkami, jabłeczniki)
  • Szarlotka z rodzynkami

Szarlotka z rodzynkami

Autor: MojeCiasto
Szarlotka z rodzynkami
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 40 minut
  • 180 °C
  • Przelicznik miar i wag
69
Oceń przepis jako pierwszy
285
3
WYDRUKUJ
693 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
1714 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia
    250 g
  • mąka pszenna
    420 g
  • cukier
    125 g
  • jajko
    1 szt.
  • masa jabłkowa:
  • jabłko
    1,5 kg
  • cukier
    250 g
  • cynamon
    2 łyżeczki
  • rodzynki
    3 łyżki
  • płatki migdałowe
    0,5 szklanki
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 1
    Krok 1
    Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na stół, szybko zagnieć i podziel na trzy części.
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 2
    Krok 2
    Jedną część ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 3
    Krok 3
    Do rondla wsyp cukier, gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje wlej 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj. Do otrzymanego karmelu włóż jabłka i gotuj, aż staną się szkliste. Na koniec dodaj cynamon, rodzynki i migdały. Wymieszaj.
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 4
    Krok 4
    Schłodzonym ciastem wylep dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Dno nakłuj widelcem.
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 5
    Krok 5
    Masę jabłkową ostudź i przełóż do wyłożonej ciastem tortownicy.
  • Szarlotka z rodzynkami – krok 6
    Krok 6
    Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce prosto na szarlotkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
najlepsza szarlotkaCIASTA Z JABŁKAMICIASTA Z JABŁKAMIJabłecznikbez mięsaFRISCOrodzynkiwegeDanie wegetariańskieKrucheMoje CiastoModna Kasia
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (3)
avatar
Marta PrendkaOdpowiedz1.12.2017
Niestety zawiodłam się. Zdecydowanie za dużo cynamoniu i za dużo cukru.
Olga LewandowskaOdpowiedz16.09.2016
Ale mi smaka narobilaś wszystko ok ale po co te rodzyny
avatar
Monika KlapczyńskaOdpowiedz3.04.2016
pycha palce lizać
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak upiec szarlotkę?
Jak upiec szarlotkę?
Jak zrobić karmel?
Jak zrobić karmel?
Szarlotka, jabłecznik, strudel – 6 pytań o wypieki z jabłkami
Szarlotka, jabłecznik, strudel – 6 pytań o wypieki z jabłkami
Szarlotka z rodzynkami
avatar

Jabłkowa masa do szarlotki będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli wzbogacisz ją dodatkiem rodzynków oraz płatków migdałowych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę urozmaiconą wersję klasycznej szarlotki. Na początek wymieszaj składniki na kruche ciasto – jajka, mąkę, cukier oraz kostkę do pieczenia, a następnie sprawnie zagnieć z nich gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj przez pół godziny w lodówce. W tym czasie przyrządź masę jabłkową, rozpoczynając od przygotowania w rondelku karmelu z wody i cukru. Następnie umieść w nim obrane i pokrojone jabłka, a gdy będą już uprażone, dodaj migdały, rodzynki oraz szczyptę cynamonu. Odstaw do przestudzenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim tortownicę, po czym nakłuj spód widelcem, by nie podnosił się w trakcie pieczenia. Na wierzch wyłóż masę jabłkową i przykryj całość startą na tarce o dużych oczkach kruszonką, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, mąki oraz cukru. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku. Przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z rodzynkami sporządzona na bazie tego przepisu.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

69
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby