Szarlotka z rodzynkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

75

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

724 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

420 gramów

125 gramów

1 sztuka

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

250 gramów

2 łyżeczki

3 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na stół, szybko zagnieć i podziel na trzy części.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Jedną część ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Do rondla wsyp cukier, gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje wlej 2 łyżki gorącej wody i wymieszaj. Do otrzymanego karmelu włóż jabłka i gotuj, aż staną się szkliste. Na koniec dodaj cynamon, rodzynki i migdały. Wymieszaj.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Schłodzonym ciastem wylep dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Dno nakłuj widelcem.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 4

Krok 5

Masę jabłkową ostudź i przełóż do wyłożonej ciastem tortownicy.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 5

Krok 6

Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce prosto na szarlotkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C.

Szarlotka z rodzynkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta Prendka

    Marta Prendka, 01.12.2017

    Niestety zawiodłam się. Zdecydowanie za dużo cynamoniu i za dużo cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Lewandowska

    Olga Lewandowska, 16.09.2016

    Ale mi smaka narobilaś wszystko ok ale po co te rodzyny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska, 03.04.2016

    pycha palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z rodzynkamiSzarlotka z rodzynkami

Jabłkowa masa do szarlotki będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli wzbogacisz ją dodatkiem rodzynków oraz płatków migdałowych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę urozmaiconą wersję klasycznej szarlotki. Na początek wymieszaj składniki na kruche ciasto – jajka, mąkę, cukier oraz kostkę do pieczenia, a następnie sprawnie zagnieć z nich gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj przez pół godziny w lodówce. W tym czasie przyrządź masę jabłkową, rozpoczynając od przygotowania w rondelku karmelu z wody i cukru. Następnie umieść w nim obrane i pokrojone jabłka, a gdy będą już uprażone, dodaj migdały, rodzynki oraz szczyptę cynamonu. Odstaw do przestudzenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim tortownicę, po czym nakłuj spód widelcem, by nie podnosił się w trakcie pieczenia. Na wierzch wyłóż masę jabłkową i przykryj całość startą na tarce o dużych oczkach kruszonką, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, mąki oraz cukru. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku. Przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z rodzynkami sporządzona na bazie tego przepisu.