Szarlotkowe muffinki

Autor: Katarzyna Hyk

ratingratingratingratingrating

66

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

50 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Robimy kruszonkę: Szybko zagniatamy 100 gram mąki 50 gram masła i 50 gram cukru pudru. Następnie wstawiamy do worka foliowego i zamrażarki na ok. 0,5 h.

Krok 2

Prażymy jabłka: Jabłka obieramy kroimy na małe kawałki (wedle uznania), wrzucamy do garnka dodając łyżkę miodu, i łyżeczkę cynamonu. Podgrzewamy aż jabłka troszkę rozmiękną, ale będą lekko chrupiące. Jeśli jabłka mają mało soku można podlać odrobiną wody. Odstawiamy do ostygnięcia. W rondelku rozpuszczamy margarynę i również odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3

Do sporej miski wrzucamy przesianą mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Składniki mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę , jajka i śmietanę lub jogurt. Wszystko mieszamy (masa nie musi być gładka, wystrzegamy się zbyt długiego mieszania, bo babeczki oklapną).

Krok 4

Masę nakładamy do sylikonowych foremek na muffiny lub na specjalną blachę wyłożoną papilotkami. Najpierw do połowy wysokości, następnie dodajemy jabłka i uzupełniamy masą do 3/4 wysokości. Na koniec dodajemy kruszonkę wyciągniętą z zamrażarki (możemy ją kroić nożem lub kruszyć rękami).

Krok 5

Babeczki wkładamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-40 min, tak, żeby były chrupiące z wierzchu, ale wilgotne w środku. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Krok 6

Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotkowe muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej