Szaszłyki z ryby i krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z ryby i krewetek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

30 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

50 gramów

30 dekagramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj orzeszki, cebulę oraz czosnek.

Krok 2

Paprykę zamocz w ciepłej wodzie na kilka minut a następnie pozbądź się nasion i skrój w niewielkie kawałki.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, włóż na niego czosnek, orzeszki, cebulę i chili. Smaż wszystko przez 2 minuty, a potem dodaj sos sojowy, sok, cukier, skórkę z cytryny i zagotuj.

Krok 4

Teraz dodaj masło orzechowe, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.

Krok 5

Obierz krewetki, opłukaj. Opłukane filety skrój na kostkę i włóż je wraz z krewetkami do masy orzechowej na godzinę.

Krok 6

Nabij na patyczki krewetki i rybę osobną i piecz na grillu smarując czasem masą.

Krok 7

Serwuj udekorowane liśćmi kolendry z ryżem i kawałkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z ryby i krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej