
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
30 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
50 gramów
30 dekagramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj orzeszki, cebulę oraz czosnek.
Krok 2
Paprykę zamocz w ciepłej wodzie na kilka minut a następnie pozbądź się nasion i skrój w niewielkie kawałki.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, włóż na niego czosnek, orzeszki, cebulę i chili. Smaż wszystko przez 2 minuty, a potem dodaj sos sojowy, sok, cukier, skórkę z cytryny i zagotuj.
Krok 4
Teraz dodaj masło orzechowe, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.
Krok 5
Obierz krewetki, opłukaj. Opłukane filety skrój na kostkę i włóż je wraz z krewetkami do masy orzechowej na godzinę.
Krok 6
Nabij na patyczki krewetki i rybę osobną i piecz na grillu smarując czasem masą.
Krok 7
Serwuj udekorowane liśćmi kolendry z ryżem i kawałkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej