
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
30 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
50 gramów
30 dekagramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj orzeszki, cebulę oraz czosnek.
Krok 2
Paprykę zamocz w ciepłej wodzie na kilka minut a następnie pozbądź się nasion i skrój w niewielkie kawałki.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, włóż na niego czosnek, orzeszki, cebulę i chili. Smaż wszystko przez 2 minuty, a potem dodaj sos sojowy, sok, cukier, skórkę z cytryny i zagotuj.
Krok 4
Teraz dodaj masło orzechowe, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.
Krok 5
Obierz krewetki, opłukaj. Opłukane filety skrój na kostkę i włóż je wraz z krewetkami do masy orzechowej na godzinę.
Krok 6
Nabij na patyczki krewetki i rybę osobną i piecz na grillu smarując czasem masą.
Krok 7
Serwuj udekorowane liśćmi kolendry z ryżem i kawałkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej