Szaszłyki z ryby i krewetek

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

3 łyżki

30 dekagramów

1 łyżeczka

4 sztuki

2 sztuki

50 gramów

3 łyżki

30 dekagramów

50 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj orzeszki, cebulę oraz czosnek.

Krok 1

Paprykę zamocz w ciepłej wodzie na kilka minut a następnie pozbądź się nasion i skrój w niewielkie kawałki.

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni, włóż na niego czosnek, orzeszki, cebulę i chili. Smaż wszystko przez 2 minuty, a potem dodaj sos sojowy, sok, cukier, skórkę z cytryny i zagotuj.

Krok 1

Teraz dodaj masło orzechowe, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.

Krok 1

Obierz krewetki, opłukaj. Opłukane filety skrój na kostkę i włóż je wraz z krewetkami do masy orzechowej na godzinę.

Krok 1

Nabij na patyczki krewetki i rybę osobną i piecz na grillu smarując czasem masą.

Krok 1

Serwuj udekorowane liśćmi kolendry z ryżem i kawałkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej