Szpinakowy mix przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowy mix

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 opakowania

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, hartujemy, odcedzamy. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w cieniutkie paseczki o długości około 1,5 cm. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą do mięs, studzimy.

Krok 2

Listki szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Dodajemy pomidora umytego i pokrojonego w średniej wielkości paski oraz ugotowany makaron. Zalewamy sosem winegret, przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Na warzywach układamy usmażone paseczki kurczaka. Dekorujemy serduszkami wyciętymi z czerwonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowy mix - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej