Szybka szarlotka z ciasta ucieranego

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

379 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

5 sztuk

45 dekagramów

1 kilogram

3 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć żółtka z cukrem i Kasią (można dodać cukier waniliowy).

Krok 2

Utrzeć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną.

Krok 3

Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z ciastem.

Krok 4

Wyłożyć połowę ciasta na blachę, posypać kaszą manną, nałożyć jabłka mogą być pokrojone w kostkę jak również starte na tarce i skropić sokiem z cytryny, przykryć drugą częścią ciasta.

Krok 5

Piec w temp. 180C

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej