Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 3

Krok 4

W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.

Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 15.02.2020

    Bardzo dobra, ja lubię na ostro więc dodałam więcej chili.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilliTajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli

Tajska zupa z kotletami z kaszy z tofu i chili to nie lada propozycja dla każdego, kto chciałby przejść na kolejny poziom kulinarnego wtajemniczenia. Choć przepis na tę zupę składa się z kilkunastu składników, nie jest bardzo skomplikowany – ale nie przekonasz się o tym, dopóki nie spróbujesz. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wielbicieli wyrazistego, orientalnego smaku! Tajska zupa z kaszą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jeśli wśród Twoich bliskich są takie osoby, koniecznie przygotuj im to danie.

Na jaką okazję?

Zachęcamy do eksperymentowania! Zrezygnuj dziś z tradycyjnej zupy na pierwsze danie i zaserwuj coś oryginalnego – tajska zupa z oryginalnymi kotletami sprawdzi się w tej roli jak znalazł!

Czy wiesz, że?

Makaronu sojowego nie trzeba gotować. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub przesmażeniu w oleju staje się przezroczysty i gotowy do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Coś dla fanów mięsnych smaków! Jeśli nie preferujesz diety bezmięsnej, do tajskiej zupy z kotletami z kaszy będzie pasować nie tylko tofu – możesz dodać także kawałki gotowanego lub wędzonego kurczaka.