Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
50 gramów
30 gramów
10 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
400 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.

Krok 2
W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.

Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.

Krok 4
W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli
Tajska zupa z kotletami z kaszy z tofu i chili to nie lada propozycja dla każdego, kto chciałby przejść na kolejny poziom kulinarnego wtajemniczenia. Choć przepis na tę zupę składa się z kilkunastu składników, nie jest bardzo skomplikowany – ale nie przekonasz się o tym, dopóki nie spróbujesz. Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wyrazistego, orientalnego smaku! Tajska zupa z kaszą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jeśli wśród Twoich bliskich są takie osoby, koniecznie przygotuj im to danie.
Na jaką okazję?
Zachęcamy do eksperymentowania! Zrezygnuj dziś z tradycyjnej zupy na pierwsze danie i zaserwuj coś oryginalnego – tajska zupa z oryginalnymi kotletami sprawdzi się w tej roli jak znalazł!
Czy wiesz, że?
Makaronu sojowego nie trzeba gotować. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub przesmażeniu w oleju staje się przezroczysty i gotowy do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Coś dla fanów mięsnych smaków! Jeśli nie preferujesz diety bezmięsnej, do tajskiej zupy z kotletami z kaszy będzie pasować nie tylko tofu – możesz dodać także kawałki gotowanego lub wędzonego kurczaka.