Tarta budyniowa z malinami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

334

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

160 gramów

30 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

krem:

2 sztuki

280 gramów

80 gramów

1 łyżka

1 szczypta

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruchy spód: Żółtko utrzeć z cukrem, dodać wodę, mąkę, Kasię, sól i wyrobić ciasto.

Krok 2

Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Krok 3

Po wyjęciu rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną Kasią formę do tarty.

Krok 4

Wyrównać i ponakłuwać widelcem.

Krok 5

Przykryć papierem do pieczenia i wysypać obciążnikami (specjalne lub groch czy fasola).

Krok 6

Piec w temp. 190 C przez ok. 15 min.

Krok 7

Usunąć papier i piec kolejne 5-10 min.

Krok 8

Krem: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Krok 9

Dodać kilka poprzecinanych na pół malin.

Krok 10

Wylać na podpieczony wcześniej spód.

Krok 11

Piec w temp. 190 C ok. 25 min.

Krok 12

Wyjąć i przestudzić. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta budyniowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej