Tarta jabłkowo - orzechowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jabłkowo - orzechowa

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

3 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

10 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżka

50 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .

Krok 2

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .

Krok 3

Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .

Krok 4

Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.

Krok 5

Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej