Tarta jabłkowo - orzechowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jabłkowo - orzechowa

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

3 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

10 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżka

50 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .

Krok 2

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .

Krok 3

Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .

Krok 4

Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.

Krok 5

Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Neapolitanka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej