Tarta jabłkowo - orzechowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jabłkowo - orzechowa

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

3 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

10 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżka

50 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .

Krok 2

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .

Krok 3

Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .

Krok 4

Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.

Krok 5

Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ryżowy z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej