Tarta jabłkowo - orzechowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jabłkowo - orzechowa

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

3 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

10 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżka

50 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .

Krok 2

Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .

Krok 3

Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .

Krok 4

Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.

Krok 5

Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jabłkowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej