Składniki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
6 sztuk
1 szczypta
1 łyżka
80 gramów
50 gramów
50 gramów
3 sztuki
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o boku ok. 1cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodaj cebulę, czosnek i surimi.
Krok 3
Dorzuć groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smaż całość jeszcze jakieś 2 minuty.
Krok 4
Jajka wbij do miski, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.
Krok 5
Tortillę włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.
Krok 6
Wyciągnij, posyp serem żółtym i zapiecz jeszcze przez 15 minut.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej