Tortilla hiszpańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla hiszpańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

1 łyżka

80 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o boku ok. 1cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodaj cebulę, czosnek i surimi.

Krok 3

Dorzuć groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smaż całość jeszcze jakieś 2 minuty.

Krok 4

Jajka wbij do miski, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.

Krok 5

Tortillę włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.

Krok 6

Wyciągnij, posyp serem żółtym i zapiecz jeszcze przez 15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka ze śledziami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej