Tortilla hiszpańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla hiszpańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

1 łyżka

80 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o boku ok. 1cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodaj cebulę, czosnek i surimi.

Krok 3

Dorzuć groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smaż całość jeszcze jakieś 2 minuty.

Krok 4

Jajka wbij do miski, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.

Krok 5

Tortillę włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.

Krok 6

Wyciągnij, posyp serem żółtym i zapiecz jeszcze przez 15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Cobb - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej