Tarta z bananami i kremem z kaszki manny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 szczypta

smażone banany:

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

250 mililitrów

250 mililitrów

200 gramów

80 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

polewa:

100 gramów

100 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka umieścić na cedzaku i zanurzyć we wrzątku tak by były całe przykryte – zostawić na 10 minut (nie gotować) – następnie przetrzeć ugotowane żółtka przez sitko.

Krok 2

Z mąki, Kasi, cukru, soli i żółtek zagnieść ciasto – zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Formę do pieczenia tarty wysmarować Kasią, ułożyć na niej cienko rozwałkowane ciasto – ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać ciężarki do pieczenia (może być fasola). Piec ok. 15 minut.

Krok 4

Wyjąć ciasto, usunąć ciężarki i piec jeszcze ok. 5-10 minut aby lekko przypiec od góry. Ciasto odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Banana pokroić w talarki – smażyć na Kasi aż będzie lekko brązowy – pod koniec smażenia lekko skropić rumem i posypać brązowym cukrem.

Krok 6

Odlać ½ szklanki mleka. Żółtka utrzeć z połową cukru aż będą jasne – dodać odlane mleko oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, dodać kaszkę – gotować na małym ogniu stale mieszając. Stopniowo dolewać mleko skondensowane.

Krok 7

Gdy kasza będzie gęsta (ok. 8 min) dodać mleko z żółtkami – dobrze wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Odstawić do wystudzenia.

Krok 8

W międzyczasie Kasię utrzeć z pozostałym cukrem, kakaem i ekstraktem waniliowym (kilka kropli) oraz rumem na puszystą masę – dodać do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem aż będzie puszysta. Obrane i pokruszone orzechy  (albo płatki migdałowe) prażyć przez chwilę na gorącej, suchej patelni

Krok 9

Śmietanę zagrzać w rondelku – nie gotować – do gorącej dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać orzechy.

Krok 10

Na upieczonym spodzie ułożyć usmażone banany oraz krem z kaszki – całość polać czekoladą. Odstawić w chłodne miejsce żeby ciasto stężało – jeżeli cierpliwość pozwoli, najlepiej podawać następnego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z bananami i kremem z kaszki manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z bananami i kremem z kaszki mannyTarta z bananami i kremem z kaszki manny

Dzięki temu przepisowi przygotujesz doskonałą tartę – o intensywnym bananowo-czekoladowym smaku. Świetnie sprawdzi się na poobiedni deser lub popołudniową kawę ze znajomymi. Jak ją przygotować? Rozpocznij od podstawy wypieku – kruchego ciasta. Jego sekretem są ugotowane żółtka. Umieść je na cedzaku i zanurz w gorącej wodzie tak, aby były całe przykryte. Po kilku minutach przetrzyj przez sitko, zagnieć je wraz z przesianą mąką, cukrem pudrem i kostką do pieczenia. Pamiętaj, że proces ugniatania powinien trwać najkrócej, jak to możliwe. Odstaw ciasto na krótki czas w chłodne miejsce, a następnie wyklej nim specjalną formę do tart. Pamiętaj o przykryciu go papierem i umieszczeniu na nim ciężarków do pieczenia – dzięki temu nie wyrośnie zbyt wysokie, stwarzając tym samym miejsce na nadzienie. Przygotujesz je na bazie dojrzałych bananów i kaszy manny. Gotowy wypiek udekoruj wyrazistą polewą czekoladową z posiekanymi orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem. Życzymy udanych wypieków.