Tarta z malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

231 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

130 gramów

20 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

krem:

250 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.

Krok 3

Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką)

Krok 4

Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Krok 5

Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Krok 7

Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.

Krok 8

Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.

Krok 9

Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Krok 10

Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z malinamiTarta z malinami

Tarta z malinami to francuski akcent wyśmienity na przekąskę, podarunek, deser lub podwieczorek. Najlepiej dodać do niej świeże maliny, wówczas aromat owoców będzie intensywny. Jeżeli masz mrożone maliny – najlepiej, gdy zblendujesz je na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki serka mascarpone i rozsmarujesz na wierzchu jako drugą warstwę kremu. Jest to dobry pomysł w miesiącach zimowo-wiosennych. Do ciasta, zamiast zwykłego, możesz dodać cukier puder, który szybciej się rozpuści. Ważne jest, aby je dobrze wyrobić, nie pozostawiając żadnych grudek. Pamiętaj, żeby po wyłożeniu ciastem foremki gęsto je ponakłuwać widelcem – zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza, tworzeniu się nieestetycznych odkształceń oraz podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Z malin możesz ułożyć np. uśmiechniętą buzię, słoneczko lub serduszko. Możesz też zostawić małą kulkę ciasta - wielkości mniej więcej połowy jabłka – i uformować z niej paski, z których ułożysz na wierzchu kratkę, w każdy z otworów wkładając po jednej malinie.