Tartaletki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozmroź, lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o bokach 10/10 cm.

Krok 2

Pokrojoną w plasterki cebulę podduś na oliwie. Posyp cukrem i podsmaż 2 minuty. Dopraw pieprzem i skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr.

Krok 3

Ser pleśniowy pokrusz. Każdą gruszkę przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w wzdłuż dla uzyskania wachlarzyka.

Krok 4

Ciasto posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Ułóż na każdym kawałku cebulę, ser i gruszki skropione oliwą. Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Tartaletki są doskonałą propozycją. Wariant z serem pleśniowym, natką pietruszki oraz gruszką jest dobrą alternatywą dla słodkich ciast i ciasteczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować ciasta francuskiego oraz odpowiednich, charakterystycznych foremek. Wypełnisz je niebanalnym nadzieniem o słodko-cierpkim smaku. W tym celu podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, koniecznie oprószoną pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Oddzielnie przygotuj gruszkę, nadając jej dekoracyjny wygląd. W sezonie letnim sięgnij po świeże owoce, a zimą zastąp je tymi ze słoika. Poza gruszką możesz wykorzystać także jabłka, śliwki lub morele. Wszystkie składniki przełóż do foremek wyłożonych ciastem i całość piecz w 200⁰ C. Przed włożeniem do piekarnika, nadzienie warto skropić niewielką ilością oliwy, a ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu zyska połysk. Taratelki podawaj po ostygnięciu, przystrojone liśćmi świeżych ziół, natką pietruszki lub w wariancie słodkim z dodatkiem cukru pudru. Koniecznie sprawdź nasz przepis.