Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie rozmroź, lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o bokach 10/10 cm.
Krok 2
Pokrojoną w plasterki cebulę podduś na oliwie. Posyp cukrem i podsmaż 2 minuty. Dopraw pieprzem i skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr.
Krok 3
Ser pleśniowy pokrusz. Każdą gruszkę przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w wzdłuż dla uzyskania wachlarzyka.
Krok 4
Ciasto posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Ułóż na każdym kawałku cebulę, ser i gruszki skropione oliwą. Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Piecz 20 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki
Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Tartaletki są doskonałą propozycją. Wariant z serem pleśniowym, natką pietruszki oraz gruszką jest dobrą alternatywą dla słodkich ciast i ciasteczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować ciasta francuskiego oraz odpowiednich, charakterystycznych foremek. Wypełnisz je niebanalnym nadzieniem o słodko-cierpkim smaku. W tym celu podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, koniecznie oprószoną pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Oddzielnie przygotuj gruszkę, nadając jej dekoracyjny wygląd. W sezonie letnim sięgnij po świeże owoce, a zimą zastąp je tymi ze słoika. Poza gruszką możesz wykorzystać także jabłka, śliwki lub morele. Wszystkie składniki przełóż do foremek wyłożonych ciastem i całość piecz w 200⁰ C. Przed włożeniem do piekarnika, nadzienie warto skropić niewielką ilością oliwy, a ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu zyska połysk. Taratelki podawaj po ostygnięciu, przystrojone liśćmi świeżych ziół, natką pietruszki lub w wariancie słodkim z dodatkiem cukru pudru. Koniecznie sprawdź nasz przepis.