Tartaletki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozmroź, lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o bokach 10/10 cm.

Krok 2

Pokrojoną w plasterki cebulę podduś na oliwie. Posyp cukrem i podsmaż 2 minuty. Dopraw pieprzem i skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr.

Krok 3

Ser pleśniowy pokrusz. Każdą gruszkę przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w wzdłuż dla uzyskania wachlarzyka.

Krok 4

Ciasto posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Ułóż na każdym kawałku cebulę, ser i gruszki skropione oliwą. Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartaletkiTartaletki

Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Tartaletki są doskonałą propozycją. Wariant z serem pleśniowym, natką pietruszki oraz gruszką jest dobrą alternatywą dla słodkich ciast i ciasteczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować ciasta francuskiego oraz odpowiednich, charakterystycznych foremek. Wypełnisz je niebanalnym nadzieniem o słodko-cierpkim smaku. W tym celu podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, koniecznie oprószoną pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Oddzielnie przygotuj gruszkę, nadając jej dekoracyjny wygląd. W sezonie letnim sięgnij po świeże owoce, a zimą zastąp je tymi ze słoika. Poza gruszką możesz wykorzystać także jabłka, śliwki lub morele. Wszystkie składniki przełóż do foremek wyłożonych ciastem i całość piecz w 200⁰ C. Przed włożeniem do piekarnika, nadzienie warto skropić niewielką ilością oliwy, a ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu zyska połysk. Taratelki podawaj po ostygnięciu, przystrojone liśćmi świeżych ziół, natką pietruszki lub w wariancie słodkim z dodatkiem cukru pudru. Koniecznie sprawdź nasz przepis.