Torcik czekoladowy z pszczółkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

9 sztuk

2.25 szklanki

1.25 szklanki

masa:

1 litr

4 łyżki

4 łyżki

2 szklanki

1 opakowanie

4 łyżki

pszczółki:

200 gramów

25 gramów

1 łyżka

17.5 mililitra

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Z cukru i żółtek zrobić kogel - mogel. Ubić pianę z białek. Połączyć delikatnie pianę z koglem - moglem i mąką.

Krok 2

Podzielić na 3 części - każdą piec osobno w małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temp. 180 C.

Krok 3

Masa: Z mleka odlać ok. szklankę, resztę zagotować z cukrem i wanilią.

Krok 4

Mąkę roztrzepać w odlanym mleku, następnie wlać na gotujące mleko. Ostudzić. Utrzeć Kasię, a następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Dodać kakao – tyle, żeby masa była ciemnego koloru i smaczna. Na koniec dodać spirytus.

Krok 5

Pszczółki: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić nad gazem. Następnie energicznie mieszając dodać glukozę – nie gotować, przestudzić. Następnie stopniowo dodawać cukier puder ciągle mieszając ręką. Wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.

Krok 6

Szafran zalać kilkoma kroplami wody, wymieszać z częścią masy. Do 2 części dodać kakao. Ostatnią postawić białą. Uformować pszczółki.

Krok 7

Aby masa się nie kleiła, podsypywać mąką ziemniaczaną.

Krok 8

Przełożyć biszkopty masą, całość również obłożyć masą.

Krok 9

Boki obsypać orzechami. Górę obsypać białą czekoladą. Ozdobić całymi orzechami i pszczółkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik czekoladowy z pszczółkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej