Tort ananasowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

7 sztuk

1.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

dodatki:

1 opakowanie

1 puszka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier i nadal miksujemy dodając po jednym żółtku.

Krok 2

Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianą) i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do dużej tortownicy i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170*C.

Krok 3

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki. Każdy krążek ciasta nasączamy syropem z ananasów.

Krok 4

KREM: Kremy w proszku przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszam ilość mleka, żeby krem był gęściejszy).

Krok 5

Kroimy w drobną kosteczkę ananasy z puszki (2 sztuki odłożyć do dekoracji) i odsączamy na sitku. Do 1/4 kremu wrzucamy ananasy, do drugiej takiej samej porcji wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę (wystarczy pół czekolady zetrzeć, a resztę rozpuścić na parze i przeznaczyć np. do napisu na torcie).

Krok 6

Tort dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej