Tort czekoladowo-cynamonowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 szczypty

masa:

500 mililitrów

500 gramów

4 łyżki

2 łyżki

wierzch:

50 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię zmiękcz w mikrofali. Mąkę przesiej z cynamonem. W misce wymieszaj: jajka, miękką Kasię, cukier puder i sól. Dodaj mąkę z cynamonem i ubijaj mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna.

Tort czekoladowo-cynamonowy - Krok 1

Krok 2

Przygotuj 8 arkuszy papieru do pieczenia i narysuj na każdym kółko o średnicy około 22 cm. Odwróć papier do góry dnem, połóż na płaskiej blasze i wyłóż na każde kółko 1/8 ciasta. Ciasto równo rozprowadź na całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 7-8 minut w 180 st.C. Wystudź na papierze do pieczenia. Czynność powtórz, aż do momentu upieczenia wszystkich placków.

Tort czekoladowo-cynamonowy - Krok 2

Krok 3

Kakao przesiej razem z cukrem pudrem. Śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder z kakao i ubij na sztywny krem.

Tort czekoladowo-cynamonowy - Krok 3

Krok 4

Wystudzone blaty ciasta zdejmij delikatnie z pergaminu. Na paterze połóż kleks kremu (aby się ciasto nie przesuwało), a na nim jeden blat ciasta. Posmaruj cienko kremem i przykryj kolejnym blatem ciasta. I tak do wyczerpania składników.

Tort czekoladowo-cynamonowy - Krok 4

Krok 5

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już płynna wylej ją na kamienny blat lub deskę, a gdy zacznie tężeć ścinaj z niej kuchenną szpachelką lub nożem wiórki. Z połowy cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć żurawiny i zagotuj. Następnie wyjmij łyżką cedzakową, wystudź i obtocz w pozostałym cukrze. Udekoruj tort.

Tort czekoladowo-cynamonowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Kry Sia

    Kry Sia

    jeszcze nie, ale na pewno sprobuję. Dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowo-cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej