Tort Neli

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

197

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

45 dekagramów

30 dekagramów

12 sztuk

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.3 łyżeczki

4 łyżki

1

krem:

12 dekagramów

12 dekagramów

2 łyżki

1 szczypta

polewa:

0.75 szklanki

13 dekagramów

20 dekagramów

5 łyżek

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przyrządzania: Orzechy zmiel z połową szklanki cukru.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Krok 3

Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę.

Krok 4

Wymieszaj ze śmietaną, dodaj (bardzo delikatnie) ubite na sztywno białka.

Krok 5

Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą.

Krok 6

Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej.

Krok 7

Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Krok 8

W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Krok 9

Kasię utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą. Dodaj rum i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj.

Krok 10

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij.

Krok 11

Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut.

Krok 12

Następnie przełóż krążki masą czekoladową.

Krok 13

Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów).

Krok 14

Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji.

Krok 15

Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym.

Krok 16

Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj.

Krok 17

Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy.

Krok 18

Do chwili podania przechowuj w lodówce. Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Neli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej