Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szczypta

400 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli.

Krok 2

W osobnym naczyniu ubić Kasię z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować.

Krok 3

Wmieszać i zmiksować z czekoladą.

Krok 4

Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.

Krok 5

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.

Krok 6

Polewa: 100 g orzechów laskowych, obranych, 125 ml śmietany kremówki, 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody, 125 g gorzkiej czekolady.

Krok 7

Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły.

Krok 8

Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).

Krok 9

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.

Krok 10

Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torta alla Gianduia (Nutella Cake) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej